Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Een VOG vraagt u online aan, samen met degene die er om vraagt, bv. uw werkgever. Het kost € 33,85. Online aanvragen gaat sneller en is goedkoper dan een aanvraag met een papieren formulier. Uw werkgever start de aanvraag.

Online aanvragen

Een werkgever kan een VOG online aanvragen bij Dienst Justis.

  1. Uw werkgever opent de website Dienst Justis en logt in met eHerkenning. Via de site kunnen de gegevens van de werknemer ingevuld worden.
  2. U ontvangt per e-mail een link naar de website en logt in met DigiD om de aanvraag verder af te werken.

Voor de aanvraag gebruikt u uw e-mailadres, uw BSN, DigiD en iDEAL. U moet ingeschreven zijn bij een Nederlandse gemeente.

De aanvraag duurt standaard 4 weken. Van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justis ontvangt u de VOG of een afwijzing per post thuis. Als u gaat werken in het buitenland en voor een adoptieprocedure kunt u een spoedprocedure vragen. Dit duurt 10 werkdagen.

Aanvraag aan de balie

Kunt u niet aan de voorwaarden voor een online aanvraag voldoen, bv. bij een baan of studie in het buitenland? Gebruik dan het papieren aanvraagformulier en kom op afspraak naar de balie. Dit is duurder, u betaalt dan 41,35 euro.

  • Print het aanvraagformulier  uit via de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justis, of bel telefoonnummer 088 - 998 22 00.
  • U en uw werkgever vullen het formulier in.
  • Maak een afspraak om de aanvraag bij de gemeente af te geven. Neem uw legitimatiebewijs mee. U kunt ook iemand machtigen. Werkgever in het buitenland? Neem dan ook een brief mee waaruit blijkt dat u de verklaring nodig heeft, en de gegevens van de toekomstige werkgever/onderwijsinstelling. 

Procedure

Uw aanvraag voor een VOG wordt beoordeeld door Dienst Justis. Heeft u vragen over de status van uw aanvraag, dan kunt u die aan hen stellen.
Na 2 tot 4 weken ontvangt u per post uw Verklaring Omtrent Gedrag, of een afwijzing.

VOG voor bedrijven (rechtspersonen)

Voor bedrijven (rechtspersonen) is er aan apart formulier VOG rechtspersonen. Als u ZZP’er bent, gebruikt u niet het formulier voor bedrijven, maar het ‘reguliere’ formulier.

Gratis VOG

Werkt uw organisatie met jongeren en/of mensen met een verstandelijke beperking? Dan kunnen uw vrijwilligers mogelijk in aanmerking komen voor een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Kijkt u op de website www.gratisvog.nl voor de voorwaarden en de procedure.

 

Wanneer u niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, doet u uw aanvraag rechtstreeks bij Justis.