Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en afhalen van een paspoort doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag op afspraak ophalen.

Meenemen

Afspraak maken

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

  • uw oude paspoort of identiteitskaart. Heeft u meerdere reisdocumenten? Neem die dan ook mee, ook als ze niet meer geldig zijn.
  • 1 recente pasfoto in kleur. De pasfoto moet voldoen aan een aantal eisen. Eventueel kunt u foto's laten maken bij de fotoautmaat in de hal van het gemeentehuis.

Voor kinderen onder de 18 jaar: legitimatiebewijzen (géén kopieën) en toestemming van allebei de ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier (pdf, 149KB) downloaden en invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Breda. Het kind zelf moet meekomen bij het aanvragen én ophalen.

Kosten paspoort 

Overzicht kosten paspoort 2017

  Prijs Geldigheid 
Paspoort vanaf 18 jaar  € 64,40 10 jaar 
Paspoort t/m 17 jaar   € 51,20 5 jaar 
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen  € 51,20 max. 5 jaar 
Extra kosten bij spoedaanvraag € 47,30  -
Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34) € 64,40 10 jaar

 

Wij vinden het fijn als u met pin betaalt.

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 09.00 afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Mogelijk kan de marechaussee een noodpaspoort leveren. 

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Heeft u aangifte van vermissing gedaan en vind u uw paspoort weer terug? Of stuurt iemand uw paspoort terug naar de gemeente? Uw oude paspoort is niet meer geldig. U moet dan toch een nieuw reisdocument aanvragen.

Reizen met kinderen

Reist u met minderjarige kinderen? Dan heeft u mogelijk te maken met een aantal extra regels. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Ook voert de Koninklijke Marechaussee uitgebreide controles uit om mogelijke internationale kinderontvoeringen te voorkomen. Lees de informatie op de website van de rijksoverheid voordat u op reis gaat.

Overige paspoorten

Wilt u meer informatie over andere soorten paspoorten, zoals een 2e paspoort,  vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort, bekijkt u dan de informatiepagina van de Rijksoverheid.