Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en afhalen van een paspoort doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag op afspraak ophalen of laten bezorgen.

Belangrijk: van donderdag 20 december 12.00 uur tot en met woensdag 2 januari is het gemeentehuis dicht.

Heeft u dit jaar nog een nieuw paspoort nodig? Maak dan uiterlijk 13 december een afspraak. Dan kunt u het paspoort 20 december voor 12.00 uur met een afspraak ophalen.

Meenemen

Afspraak maken

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
  • 1 recente pasfoto in kleur., die voldoet aan de eisen. Eventueel kunt u foto's laten maken bij de fotoautomaat in het gemeentehuis.

Voor kinderen onder de 18 jaar: legitimatiebewijzen (géén kopieën) en toestemming van allebei de ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier (pdf, 149KB) downloaden en invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Breda. Het kind zelf moet meekomen bij het aanvragen én ophalen.

U kunt uw paspoort ook laten bezorgen. Als u dat wilt, geeft u dat aan bij de aanvraag.

Kosten paspoort

Overzicht kosten paspoort 2018

  Prijs Geldigheid 
Paspoort vanaf 18 jaar  € 65,30 10 jaar 
Paspoort t/m 17 jaar   € 52,00 5 jaar 
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen  € 52,00 max. 5 jaar 
Extra kosten bij spoedaanvraag € 47,55  -
Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34) € 65,30 10 jaar
Bezorgen paspoort € 5,00  -

Wij vinden het fijn als u met pin betaalt.

 

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 09.00 afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Mogelijk kan de marechaussee een noodpaspoort leveren. 

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

U kunt verlies of diefstal ook online aan ons doorgeven. U logt in met uw DigiD code. We uw blokkeren dan uw paspoort. Zo voorkomt u eventueel misbruik.

Heeft u aangifte van vermissing gedaan en vind u uw paspoort weer terug? Of stuurt iemand uw paspoort terug naar de gemeente? Uw oude paspoort is niet meer geldig. U moet dan toch een nieuw reisdocument aanvragen.

Reizen met kinderen

Reist u met minderjarige kinderen? Dan heeft u mogelijk te maken met een aantal extra regels. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Ook voert de Koninklijke Marechaussee uitgebreide controles uit om mogelijke internationale kinderontvoeringen te voorkomen. Lees de informatie op de website van de rijksoverheid voordat u op reis gaat.

Overige paspoorten

Wilt u meer informatie over andere soorten paspoorten, zoals een 2e paspoort,  vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort, bekijkt u dan de informatiepagina van de Rijksoverheid.