Identiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en afhalen van een identiteitskaart doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag op afspraak ophalen of laten bezorgen.

Belangrijk: van donderdag 20 december 12.00 uur tot en met woensdag 2 januari is het gemeentehuis dicht.

Heeft u dit jaar nog een nieuwe identiteitskaart nodig? Maak dan uiterlijk 13 december een afspraak. Dan kunt u uw identiteitskaart 20 december voor 12.00 uur met een afspraak ophalen.

Meenemen

Afspraak maken

  • uw oude paspoort of identiteitskaart. Heeft u meerdere reisdocumenten? Neem die dan ook mee, ook als ze niet meer geldig zijn.
  • 1 recente pasfoto in kleur. De pasfoto moet voldoen aan een aantal eisen. Eventueel kunt u foto's laten maken bij de fotoautmaat in de hal van het gemeentehuis.

Voor kinderen onder de 12 jaar: legitimatiebewijzen (géén kopieën) en de toestemming van allebei de ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier (pdf, 149KB) downloaden en invullen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Breda. Het kind zelf moet meekomen bij het aanvragen én ophalen.

U kunt uw identiteitskaart ook laten bezorgen. Als u dat wilt, geeft u dat aan bij de aanvraag.

Kosten identiteitskaart

Overzicht prijzen identiteitskaart 2018

  Prijs Geldigheid
Identiteitskaart vanaf 18 jaar  € 51,05 10 jaar 
Identiteitskaart t/m 17 jaar   € 29,05 5 jaar 
Extra kosten spoedaanvraag € 47,55  -
Bezorgen identiteitskaart € 5,00  -


Wij vinden het fijn als u met pin betaalt.

Spoedaanvraag

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 09.00 afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Mogelijk kan de marechaussee een noodpaspoort leveren. 

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

U kunt verlies of diefstal ook online aan ons doorgeven. U logt in met uw DigiD code. We uw blokkeren dan uw identiteitskaart. Zo voorkomt u eventueel misbruik.

Heeft u aangifte van vermissing gedaan en vind u uw identiteitskaart weer terug? Of stuurt iemand uw identiteitskaart terug naar de gemeente? Uw oude identiteitskaart is niet meer geldig. U moet dan toch een nieuw reisdocument aanvragen.

Reizen met kinderen

Reist u met minderjarige kinderen? Dan heeft u mogelijk te maken met een aantal extra regels. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Ook voert de Koninklijke Marechaussee uitgebreide controles uit om mogelijke internationale kinderontvoeringen te voorkomen. Lees de informatie op de website van de rijksoverheid voordat u op reis gaat.