Ongedierte

De gemeente bestrijdt plaagdieren zoals ratten, muizen en wespen niet bij particulieren.

De gemeente neemt wel maatregelen om extreme overlast zoals een rattenplaag te voorkomen. Als u een melding doet van plaagdieren kan de gemeente inschatten in welk gebied sprake is van overlast.

Als u last heeft van bijen, kunt u het beste zoeken naar een imker die de bijen kan weghalen. Heeft u te maken met een muizen- of rattenplaag, dan kunt u het beste een gespecialiseerd bedrijf inhuren.

Aanwezigheid van ratten en muizen beperken

U kunt de aanwezigheid van ratten en muizen niet voorkomen, maar wel beperken. Enkele tips:

  • Maak de naden en kieren van uw woning goed dicht. Denk hierbij aan de aansluiting van de dakpannen op de gevels en aan stootvoegen. Muizen hebben aan een centimeter ruimte voldoende.
  • Als u openhaardhout heeft, is het aan te bevelen om dit op een pallet op te stapelen en er ruimte omheen te houden. Tocht houdt de dieren weg en katten kunnen om de pallet heen lopen.
  • Muizen en ratten kunnen schuilen in langdurig opgeslagen materialen in de tuin en schuur. Het regelmatig opruimen van de schuur is daarom een goed idee.
  • Ratten verplaatsen zich razendsnel en ongezien door niet bijgehouden coniferenhagen en klimop. Regelmatig snoeien helpt om de ratten weg te houden.
  • Bewaar diervoer of vogelvoer in dichte kisten, blikken of tonnen (niet van karton). Haal het voedsel dat ’s avonds niet is opgegeten weg, ook al ligt dit in een dichte kooi.
  • Klop een tafellaken met veel voedselresten niet uit in de tuin.
  • Ruim afgevallen vruchten van fruit- en notenbomen zo snel mogelijk op.
  • Zorg ervoor dat de kliko goed gesloten is en laat geen vuilniszakken met voedselresten naast de kliko staan.
  • Een composthoop met voedselresten is een luilekkerland voor ratten.

Ratten en muizen vangen

Heeft u ondanks alle maatregelen toch nog last van muizen of ratten, dan kunt u deze het beste proberen te vangen met klemmen. Let op dat kinderen of huisdieren zich hieraan niet bezeren.

Eikenprocessierups

Van mei tot september kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven. Ga daarom niet zelf de rups bestrijden. Laat dit doen door een deskundig bedrijf.