Referendum

Op woensdag 21 maart 2018 mogen inwoners van Werkendam die 18 jaar en ouder zijn, stemmen over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Neem om te stemmen uw stempas en legitimatiebewijs mee.

Geen gemeenteraadsverkiezingen 21 maart

De gemeente Werkendam vormt per 1 januari 2019 samen met de gemeente Aalburg en de gemeente Woudrichem de gemeente Altena. Daarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen in deze gemeente op 21 november in plaats van 21 maart. U kiest dan wie u gaat vertegenwoordigen in de gemeenteraad van Altena.

Referendum

Op 21 maart 2018 is het referendum over de nieuwe Wiv, de wet waarin is vastgelegd op welke manier de inlichtingen- en veiligheidsdiensten inzage hebben in internetverkeer. Een raadgevend referendum is een volksstemming waarbij kiesgerechtigden zich uitspreken over een bepaald onderwerp. Dit vindt plaats op initiatief van burgers die kiesgerechtigd zijn. Meer uitleg over dit referendum vindt u op de website van de Referendum Commissie. Op het gemeentehuis kunt u de informatie op papier meenemen.

Kiesgerechtigde inwoners ontvangen begin maart  een stempas. U kunt stemmen waar dat voor u het makkelijkste is. Er zijn 13 stembureaus in de gemeente. De openingstijden zijn van 07:30 - 21:00 uur.  Alle stembureaus zijn toegankelijk voor minder valide kiezers.

Stemmen bij volmacht

Als u niet in de gelegenheid bent zelf te gaan stemmen - bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie - kunt u een andere kiezer machtigen dit voor u te doen. Dat kan op twee manieren.

Wilt u een kiezer buiten de gemeente Werkendam  voor u laten stemmen? Of wilt u nu alvast de machtiging regelen, vóórdat u de stempas ontvangen heeft? Regel dit dan met het volmachtformulier (Pdf). Zorg dat dit formulier uiterlijk 16 maart 2018 bij ons binnen is. Deze volmacht kan niet worden ingetrokken.

Anders wacht u totdat u de stempas ontvangt. Op de achterkant van de stempas vult u in dat u iemand anders machtigt.

Let op: De persoon die u machtigt moet zelf ook kiesgerechtigd zijn. En alleen op het moment dat de gemachtigde zelf stemt, kan hij of zij ook namens u stemmen. Een gemachtigde mag maximaal voor twee andere kiezers stemmen.

Uw gemachtigde neemt uw stempas mee, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Dit mag bij het stemmen maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Stemmen met kiezerspas

Om uw stem buiten de gemeente Werkendam uit te brengen, laat u uw stempas omzetten in een kiezerspas. Dit kan tot dinsdag 20 maart 12.00 uur aan de balie. Met de kiezerspas kunt u bij alle stembureaus in heel Nederland stemmen. Op het formulier kiezerspas vindt u alle informatie. Neem uw stempas en uw legitimatiebewijs mee.

Stempas kwijt

Is uw stempas niet ontvangen, beschadigd of kwijt? Vraag dan een vervangende stempas aan. Op het gemeentehuis kunt u de vervangende stempas nog krijgen tot uiterlijk 20 maart 2018 12.00 uur aan de balie. Neem uw legitimatiebewijs mee.

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u op 21 maart 2018 niet in Nederland voor het uitbrengen van uw stem, bijvoorbeeld door bijvoorbeeld studie of werk? Dan kunt ook per brief stemmen. Bent u nog wel ingeschreven in de gemeente Werkendam? Dan kunt u het formulier Verzoek stemmen per brief gebruiken.

Nadat het formulier door u volledig is ingevuld, levert u dit in bij de balie van het KCC. Wij sturen het formulier door naar de gemeente Den Haag. Het verzoek stemmen per brief moet uiterlijk 21 februari 2018 bij ons binnen zijn.

Bent u niet meer ingeschreven in een Nederlandse gemeente? Kijk dan op stemmenvanuithetbuitenland.nl hoe u dan per brief kunt stemmen.

Stemlokalen

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Werkendam
 • Gemeentehuis Werkendam, Raadhuisplein 1
 • Zorgcentrum Goezate, Raadhuislaan 4
 • Buurthuis De Burcht, Beukenkampstraat 23, ingang ‘t Hofje
 • Grote zaal Chr. Ger. Kerk, Binnengriend 27
 • Wooncomplex d' Altenaer , d' Altenaer 9a
Sleeuwijk
 • Het Trefpunt (ingang Ontmoetingskerk), Notenlaan 69 
 • De nieuwe Es/de ontmoeting Buitenplaats, De Nieuwe Es 100,
 • De Bolderik, Nanningh Keyserstraat 2
Nieuwendijk
 • Tavenu, Singel 16A
Dussen
 • Gereformeerde Kerk De Hoeksteen , Van der Dussenlaan 37 
 • De Dussenaar, Wilhelminaplantsoen 1
Hank
 • Steunpunt Den Dotter, In het Rietwerf 1 
 • Basisschool De Bolderik,  Beatrixstraat 68
Openingstijden U kunt stemmen van 7.30 ’s ochtends tot 21.00 uur in de avond. U mag met uw stempas overal in gemeente Werkendam stemmen.

 

Links

Website Kiesraad (cijfers uitslagen, opkomst)