Eikenprocessierups vermijden

Sinds een aantal jaren hebben we in de gemeente te maken met overlast door de eikenprocessierups. De brandharen kunnen vooral vanaf half mei tot en met juli overlast geven voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten.

Bent u toch in contact gekomen met de rupsen of brandharen? Was dan uw huid goed en spoel uw ogen goed uit met water. Als u ernstige klachten heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Ontdekt u een nest in het openbaar groen? Neem dan contact op met de gemeente. Vindt u de eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. U kunt het beste contact opnemen met een boomverzorgings- of ongediertebestrijdingsbedrijf bij u in de buurt.

Bestrijding

De gemeente bestrijdt de rupsen als de bomen in blad staan. Als het weer het toelaat doen we dat deze of volgende week. Om zoveel mogelijk middel op het blad te krijgen werken we met een tractor en hogedrukspuit. We gebruiken het biologische middel Xentari. Dit middel is niet schadelijk voor mensen en de natuurlijke vijanden van rupsen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u kijken op de sites van het RIVM en de GGD.