Helikopters trainen bij duisternis

Om veilig te kunnen opereren, zowel bij daglicht als bij duisternis, trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door.

Dit kan tot uiterlijk 00.00u, maar getracht wordt alle helikopters om 23.00u weer aan de grond te hebben. Voor de periode tussen april en oktober is toestemming verleend om in een aantal weken militaire vluchten uit te voeren voor oefendoeleinden bij duisternis tot uiterlijk 01.00u. Zo kunnen helikopterbemanningen blijven voldoen aan het vereiste niveau van geoefendheid die nodig is voor inzet waar dan ook ter wereld.

Oefenen tot uiterlijk 01.00 uur

Personeel van het Defensie Helikopter Commando, locatie vliegbasis Gilze-Rijen oefent onder andere het vliegen bij duisternis tot uiterlijk 01.00u in week 14, 17, 18, 23, 27 en 32. De helikopterbemanningen vliegen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen en Vliegbasis Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen in Nederland. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.

Herstelperiode

Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies, waar ook ter wereld. Nederlandse helikopters en het betrokken personeel zijn de laatste twee decennia onafgebroken ingezet en hebben hun bijdrage geleverd waar nodig. De jarenlange inzet is echter eenzijdig geweest en heeft daarnaast veel gevraagd van de militairen. De komende periode wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van de brede inzetbaarheid. De trainingen worden regelmatig gecombineerd met deelname door eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine.

Informatie ontheffing en klachten

De verleende ontheffing en meer informatie over vliegbewegingen zijn te vinden op internet luchtmacht.nl/vliegbewegingen, kijk bij ‘ documenten’, of NOS teletekst pagina 766. De beschikking, MLA/019/2017 wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd in de Staatscourant, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/zoeken/staatscourant. Bezwaar tegen het verlenen van deze ontheffing kan binnen zes weken ingediend worden, zie de ontheffing voor meer informatie. Klachten kunnen worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder of ingesproken via telefoonnummer 0161-296100. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar.